maanantai 12. huhtikuuta 2010

varrasvirkkuuta

(Huomio! Olen perustanut käsityöjutuille oman bloginsa. Tästedes julkaisen kaikki käsityöaiheiset postaukset Solmubloggajan käsityökorissa, tervetuloa!)

(I made a new blog for my craft. From now on all my crafty posts will be in Solmubloggajan käsityökori - The Solmubloggers craft basket, wellcome!)  

Tältä pesee nyt tarinaa varrasvirkkauksesta. Olin nähnyt sitä Solmun kokouksessa, ja jälki oli miellyttävää. Netistä löytyy selkeä ohjevideo. Välineet ovat lankaan sopiva virkkuukoukku ja paksu neulepuikko, lasta tai viivoitin. Mitä paksumpi apuväline sen harvempaa "pitsiä" syntyy. Ketjuvirkatun nauhan läpi nostetaan isoja silmukoita puikolle ja sitten ne yhdistetään pieniin nippuihin yhtä monella kiinteällä silmukalla kuin nipussa on isoja silmuja. Tämä näin karkeasti.
Ensimmäisestä kokeilustani sukeutui kauluri. Lastana käytin neulepuikkoa kokoa 12. Aluksi tein vain tuota kaulan ympärilä olevaa osaa suorana kappaleena, aikomuksena vain tehdä koetilkku. Pala alkoi kuitenkin työn edetessä kaartaa hieman vasemmalle ja sain vision kaulurista. (Soitin Lauralle hätäpuhelun, ja sain ohjeeksi jättää keroksen viimeinen silmukka hyyyvin löysäksi, jotta kapple ei kiertyisi.) Joku väitti että varrasvirkkausta ei voi tehdä pyörönä - onneksi en tiennyt sitä etukäteen. Aloin poimia silmuja kaula-osan alareunasta ja tein reippaasti lisäyksiä. Tällainen tuli.

Sitten piti uudestaan kokeilla syntyisikö jo vähemmän kieroa suorakaidetta, ja syntyihän sitä. Lastana oli parin sentin viivoitin, sillä tuli harvempaa jälkeä. Päihin vähän verkkoa, nirkkoreunaa ja paria helmeä. Napitusvälineeksi hieman hyperbolista tasoa: pieneen ympyrään lisätään joka toisella silmukalla niin että saadaan kikkura-kukkanen.


Some experiments with broomstick lace.

5 kommenttia:

Kata kirjoitti...

Tämä postaus oli välillä "kateissa", kun muokkailin tunnisteita selkeämmiksi. Kommentit ja osa tekstistä puuttuu. Pahoittelen.

Parts of this post and the comments to it dissapeared when I was changing the tags. I´m sorry, can´t remember what it was about...

enkulin käsityöt kirjoitti...

Aih ja Oih miten IIIIHHHHANIA virkkuuksia

Maria kirjoitti...

Otroligt fina saker - alldeles som bloggrubriken lovar!

Anonyymi kirjoitti...

No löytyi! Aivan mainio juttu, nyt tiedän mitä teen erinäisillä MIHINKÄÄN MUUHUN sopimattomilla langoilla. Tuskin maltan odottaa, että pääsen kokeilemaan.

Kata kirjoitti...

Tuletko sunnuntaina Uspenskiin laulamaan? otan pari erilaista virkkauslastaa mukaan.