keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Olifan korjaaminen - Correcting olifa

Toisinaan olifa imeytyy epätasaisesti. Se on raivostuttavaa, joku kohta ikonin pinnasta kiiltää, ja toinen ei. Joskus uusi olifakerros auttaa mutta aina ei sekään. Silloin ikonin voi käsitellä vahavernissalla.

 
Maijan maalaama Jumalanäiti kiiltää epätasaisesti.
Maija´s Teotokos has uneven olifa.


Schmincken tuote sisältää mehiläisvahaa, mineraalitärpättiä ja hiukan dammaria. Sitä saa mm. Ortikosta - jossa se muuten on edullisempaa kun kuvan tuubi. Winsor&Newtonin vahavernissa ei sisällä dammaria, joten sitä voi työstää hieman pidempään. Ikävää että sen valmistus on vastikään lopetettu - jos näet sitä taiteilijatarvikeliikkeessä, se kannattaa hamstrata talteen. Vernissaa pursotetaan kämmenelle ja lämmitetään hieromalla käsiä yhteen.  Sitten sitä hierotaan ikonin pintaan ja annetaan kuivahtaa.

Vaha antaa ikonille himmeän kiillon ja korjaa olifan epätasaisuuden. Vahavernissa ei kuitenkaan täysin vedä vertoja onnistuneelle olifoinnille, se jättää kuvaan tuskin havaittavan maitomaisen kalvon. Siksi sitä ei pidä käyttää olifan korvikkeena vaan käyttää ainoastaan silloin kun mikään muu ei auta.Sometimes the olifa absorbs unevenly. It is very aggravating when part of your icon is nice and shiny, part not. In some cases a new treatment with olifa will do the trick, but not always. Wax varnish might still save the icon.

Scmincke´s wax contains beeswax, withe spirit and some dammar. Winsor &Newton had a similar product - without dammar - but they don´t make it anymore. You might still be able to find it. The varnish is warmed between your hands and applied on the icon and left to dry. 

The wax gives the icon a silky, not too shiny finish and correct the uneven olifa.  Wax varnish is not as good as a perfect olifa, it leaves a hardly distinguishable milky film on the colours. It should not be used instead of olifa, only as a emergency fix, if nothing else can be done.

Ei kommentteja: