sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Virvon varvon virtuaalisesti


Siunausta kaikille lukijoille! Tässä kuvassa virpokukat ovat vielä ämpärissä ja ämpäri vajaa, pajunkissat odottavat vielä Otaniemen pöpelikössä. Tätä kirjoittaessa on palmusunnuntain ilta, vitsat on jaettu. Sormenpäät on vieläkin hellinä ohuen rautalangan käsittelystä.

Valtakulttuurin edustajille kerrottakoon, että virpominen on ortodoksipiireissä aikuisten naisten, ja miksei mestenkin puuhaa. Eräskin tuttu "virpokukka-mestari", Marketta, aloittaa kukkien tekemisen paaston alussa, eli laskiaisena - ja tekee ne noin 1300 kukkaa, jotka Tapiolassa jaetaan kirkkokansalle. Vitsat viedään lauantaina ehtoopalvelukseen siunattaviksi, ja sunnuntaina virvotaan ja toivotetaan siunausta. Lorutellessa korostetaan että palkkaa ei vaadita, ja muistellaan Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamista.

Muoks! Unohtui kertoa että vanhoja virpoloruja löytyy SKVR -tietokannasta jossa on luettavissa Suomen kansan vanhat runot -teossarjan koko sisältö. Laita hakusanaksi virvon. Hakea voi esimerkiksi runon keruupaikkakunnan mukaan. Toinen tärkeä asia on että kirkossa siunattuja vitsoja ei saisi hävittää edes biojätteeseen, vaan ne pitäisi helluntain jälkeen polttaa. Ei ihan yksinkertaista näin kaupunkioloissa, mutta kerran kokoonnuttiin parin lapsiperheen voimin Otaniemen rannan grillikalliolle, mukana vitsat, pari klapia ja makkaroita. Uusperinnettä!

ps. Yritän ensi vuonna saada aikaan kukkaohjeet kuvien kera. Tämä ei ole vaikeaa.

Blessing to my readers! Theese are flowers for Palm Sunday willows. I made a bucket of them and my fingertips are still sore.

6 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Kuulun valtakulttuuriin ja siksi en tarkoin tunne ortodoksisia tapoja virpomisessa, vaikka siirtolaisten lapsena itsekkin virvoin ja virvoinhan nyt blogissanikin, mutta en noin hienoilla ruusuvitsoilla. Kiitos kun kirjoitit asiasta enemmän.
Teiltä solmulaisia minun on pitänyt kysyä, että kiinnostaisiko teistä jotakuta lähteä Kihnuun perinnekäsityömatkalle ainakin villasukkaa neulomaan, mutta muutkin käsityöt ovat mahdollisia. Kerään tuollaiselle matkalle porukkaa. Jotakin on asiasta ainakin Haapsalun huivimatkan postaukseni yhteydessä, mutta parhaiten minulta saa matkasta tietoa kun kysyy sitä sähköpostilla, joka löytyy blogistani.
En saakkaan osoitettani nimeni kohdalle näkyviin, joten se tulee tässä: http://leena.ukkolanakat.net

Kata kirjoitti...

Hei Leena!

Enpä ole ennen törmännyt virpoviin aikuisiin, ort-seurakunnan ulkopuolella.

Lisää virpoloruja löytyy täältä: http://dbgw.finlit.fi/skvr/
Laita hakusana "virvon" kenttään "runossa esiintyy sana:"

Tämä bloggailu on jäänyt näköjään lähes täysin mun harrastukseksi. Voin yrittää huhuilla Solmun sähköpostilistalla matkasta. Oma kesä on vielä ihan auki.

Leena kirjoitti...

Voi Kata
mihin paikkaan annoit minulle linkin!
Tuoltahan alkaa löytyä vaikka mitä. Harmi ettei Mikkelin helkanuoriin saada vetäjää, minähän olisin innolla tuolta heille koonnut ohjelmistoa.
Kiitos!

Kata kirjoitti...

Hih! Tuo mun musikka harrastaa runolaulua, tuo on meillä jokapäiväistä leipää. Kuultavaa on osoitteessa www.caveoss.net

Oletteko koettaneet saada vetäjää kansanmusiikin suunnalta?

Anonyymi kirjoitti...

Siunausta sinnekin! Minä laitoin yhden ruusunteko-ohjeen omille sivuilleni. Näyttää olevan Klaukkalan ruusut erilaisia kuin Tapiolan malli...

Nyt tässä lepäilen ennen pääsiäisyön koitoksia. Mutta pian päästään aloittamaan juhlaa!

Maahiska kirjoitti...

Eksyin tänne ihanasti kun etsiskelin neulakinnaskuvia...:) Meillä ei virvottu tänä vuonna kun lapsi peruutti urheat aikeensa - vitsoja kyllä tehtiin ja siunattiin :)