sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Nyt iski sukkakuume tännekin!

Kaikki on kyllä sen kauhean internetin vika. Sompailin ympäriini linkkiviidakossa ja kuinkas kävikään. Katsokaa vaikka näitä keski-aikaisia egyptiläisiä sukkia. Mä haluan tuollaiset. Melkein heti!
Ongelma on siinä, että vaikka olen neulonut paljon, olen tehnyt elämäni aikana ehkä noin kymmenen sukkaparia. Noloa! Lapasen pyöräytän tuosta vaan, ilman ohjeita, mutta sukkaa varten kaivan esiin Kyllikki Mitrosen ja Maija Niemisen "Suomalaisen sukkakirjan", helmi vuodelta 1980. Sen perusohjeilla syntyy jalan muotoinen sukka ja vielä parempi on luku nimeltä Tavallisimmat sukan neulomisessa esiintyvät virheet. Sitä olen nöyränä tutkiskellut useaan kertaan.
Olen laatinut strategian egyptiläissukkien saavuttamiseksi. Ensin tein tavalliset polvisukat. Sukkakirjan ohje "Nastolan tasaraitaiset" oli helppo. Lanka on Top Wool, vanhaa varastoa, sitä ei enää saa kaupasta, (ruskea) ja 3 vihreää äidin värjäämää mitä-lietä. Puikot bambua, koko 3.
Ohjetta en "tietenkään" voinut seurata yks-yhteen, vaan tein koristeellisen muunnelman puolipatentti-kantapäästä. Siis se tuolla alempana kommenteissa mainittu peltopyyn-silmä-kantapää. Kun puolipatenttia neulotaan * 1 oikein, 1 nosta neulomatta* ja seuraava kerros kaikki nurin, tehdään tämä variaatio niin että kolmas kerros onkin *1 nosta neulomatta, 1 oikein*. Alkuun kyllä manasin että tulee närhen-muna-kantapää, mutta loputulos on kelvollinen.


Koska olen melko tyytyväinen "Nastolalaisiin", tein vielä tupsut nilkkoihin, jotta en vahingossakaan työntäisi niitä kumisaappaisiin. Tupsut on hahtuvalankaa.

No niin, takaisin strategiaan. Päättelin että nyt vuorossa on kirjoneulesukat. Edelleen Sukkakirjan ohjeita, kirjoraitaiset sukat Vöyristä - från Vörå. Nyt alkoivat ongelmat. Vinoneliö-kuvio kiristää. Kun sukka ylsi nilkkaan asti, kuviota oli vileä jäljellä viiden sentin verran. Päätin käyttää pikku vinoneliö-kuvion kantalappuun. Olipa tosi fiksua, no ainakin opin neulomaan nurjaa pitäen kaksi lankaa sormella! Kantakäännös on hillittömän ruma ja vaikka kiristin lapun reunasilmukoita niin että lanka natisi, jäi niitä nostaessa hirvittävät reiät. Voi vain toivoa, että tämän sukan pari ei ole yhtä kamala.


Suututtaa, en kommentoi...

Kun nuo rumikkeet valmistuvat, aion tehdä vielä yhdet varpaasta aloitetut sukat ennen kuin lähden "mamelukkisukkien" kimppuun. Ohjeet on Ullassa. Ehkä nettiselaimessa pitäisi olla "tyhmä blondi" -suodin joka ei päästä meikäläistä sivuille, joissa on liian vaikeita neuleohjeita?

I got the sock bug now. It´s all internet´s fault! Just look at theese wonderful medieval egyptian socks. I want them.
But I´m not very god at socks, therefore I have made up a startegy how to get them. Lots of practise needed. First I made a pair of normal knee highs. As you can see from the top of this page, they came out fine. The heel style is called partridge eye heel, google for instructions in english. I added pompoms at the ancle to prewent myself from putting them in my rubberboots...
Now I´m working on a pair of socks with stranded knitting, but they are giving me BIIIG problems: Some of the patterns are too thghly knitted. When I got to the heel I had some 5 cm of chart left, and I decided to use one of the charts for the heel flap. Well, at least I can now do stranded purling with two yarns on the finger... The stiches on the sides of the flap ar enormous, no matter how tight I pulled the yarn. When I picked them up after turning the heel, I got a line of ugly holes...
My next thing, after this misery, is to try a pair of "from to up"... wish me luck! ;) I have the instuctions here. Maybe there should be a "stupid blonde" -fillter on my browser to keep me away from pages with too difficult knitting patterns?

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Vai sukkakuumetta sairastat. Tuollaisten sukkien neulomiseen voikin sairastua, mutta pätkälankoihin sairastuminen on minusta vähän kyseenalaista. Neulon niitä kyllä itsekin paljon, mutta en suostu olemaan sairastunut, tarpeeseen olen vain tehnyt. Mutta kesäinen Kihnuun suuntautunut sukkien neulomismatka nostaa kyllä kuumetta, mutta nostakoot, sillä sehän on samaa kuumetta kuin noiden egyptiläisten sukkien kuume.

Laaruska kirjoitti...

Sukkahulluus on tuttua myös minulle. Katselen juuri haikailevasti suuren sukkaprojektini suuntaan ja olen sitä mieltä, että hetkellä millä hyvänsä puikot alkavat taas kilisemään...