(Huomio! Olen perustanut käsityöjutuille oman bloginsa. Tästedes julkaisen
kaikki käsityöaiheiset postaukset Solmubloggajan käsityökorissa, tervetuloa!)
(I made a new blog for my craft. From now on all my crafty posts will be in Solmubloggajan käsityökori - The Solmubloggers craft basket, wellcome!)
Pitäänee blogata tämäkin villapaita, ennenkuin sille sattuu jotakin. Työ on valmistunut jo useita vuosia sitten, mutta nyt se on Pekolle sopiva. Aile ei suostunut käyttämään sitä, olen onnellinen siitä että pikkuveli suostuu. Langat ovat äitini kasvivärjäämiä, niitä oli kertynyt kassillinen, ja jotakin piti tehdä.
Kirjoraitojen mallit ovat Kansallismuseon julkaisemasta suomalais-ugrilaisia neuleita käsittelevästä vihkosesta. Ellen väärin muista, hiha on karjalainen, kaarroke setukainen ja helman kirjo hantien tai mansien käsialaa. Hihoissa, kaula-aukossa ja helmassa on kierreraitaa.
Langankireyksissä oli hillitön tekeminen. Purin ja neuloin ja kokeilin ja vaihdoin puikkoja ja tein kaikki temput ennen kuin sain kierreraidan kapeammaksi kuin kirjoraidan ja muun sileän neuleen yhtä leveäksi kuin kirjoraidan. Tein paitaa vaikka missä hiekkalaatikon reunalla, Ailea vahtiessani. Olkasauma valmistui bussissa matkalla Valamoon.
A pullower made of yarn my mother dyed with natural plant dyes. Size maybe 4 years old. The patterns are from a old booklet by the National museum on Finnland. The sleeves pat is karelian, the one on the shoulder seto and the one at the waist is most likely hanti or mansi - all fenno-ugric people.
I finnished it long ago, but my daughter newer wanted it. Now her brother agreed to use it, wich makes me very happy.
3 kommenttia:
Ihana!
Huippu paita! Tuon kansallismuseon julkaiseman vihkosen minäkin haluaisin. Kihnun sukissa on enemmän silmiä kirjoneule osuudessa kuin sileässä. Sekin olisi voinut auttaa tuossa noissa langankireysongelmissasi. Kierreraita taitaa sitten olla päinvastoin, eli on sileää leveäpää. Hauskaa. Kiva että nyt kelpaa toiselle lapselle. Minulla on vähän samanlaisia kelpaamattomuus ongelmia lastenlasteni kanssa
Löysinkin vihon: Neuleita Suomen kansallismuseon suomalais-ugrilaisista kokoelmista, Ildikó Lehtinen ja Anja Punamäki 1995
Kirjastossa sitä on näkynyt.
Kierreraitaa täytyy tehdä hyyyvin löysänä, jotta se tulee kauniiksi, siinä sitten lisäsin heti raidan jälkeen. Ja vaihdoin puikot. :)
Lähetä kommentti