tiistai 31. tammikuuta 2012

Tuplatumppu -ohje

(Huomio! Olen perustanut käsityöjutuille oman bloginsa. Tästedes julkaisen kaikki käsityöaiheiset postaukset Solmubloggajan käsityökorissa, tervetuloa!)

Link to english pattern for double mitten here, wellcome!
Tumppujen koko on noin aikuisen naisen käteen. Olen neulonut ne jo 2007 ja antanut lahjaksi. Kuinka ollakkaan, kuva valmiista tumpusta jäi ottamatta ja silmukkatiheys laskematta. Ohje on kanden kokeneen neuloja testaama. Suurkiitokset Ukkolakanoiden Leena ja Liisalle Ihanasta virityksestä! Jos tästä huolimnatta ohjeen kanssa on hämminkiä ottakaa yhteyttä Ravelryn kautta, käyttäjänimeni on KataKos. Solmublogiin saa kernaasti kommentoida linkkejä omiin versioihinne!
Tarvikkeet:
    - lankaa (kuvan kintaissa Linie 157 Tessa)
    - sukkapuikot käsialan mukaan, minulla 3
    - 4 hakaneulaa, parsinneula tai ryijyneula päättelyyn

Vasemman käden tumppu
Huomio! Päättele langanpäitä tumpun sisältä sitä mukaa kun työ etenee. Viimeinen tilaisuus tähän on ennen ulomman peukalon aloittamista.

Sisätumppu
Luo 12 silmukkaa ja jaa ne kahdelle puikolle niin, että silmukat menevät vuorotellen eri puikoille. Neulo 1 kerros, se voi olla melko tiukkaa, älä hermostu. Jos on todella vaikeaa, vaihda hetkeksi ohuemmat puikot. Jos haluat, voit opetella 8-luontia eli "Judys magic cast on". Videolla näytetään luonti, selostus on englanniksi.


Lisää seuraavalla kierroksella näin: Ensimmäinen puikko: Neulo 1, lisää 1, neulo 4, lisää 1, neulo 1. Tee sama toisellle puikolle. Periaate on sama kuin tavallisen kintaan kärjessä, paitsi että kaventamisen sijaan lisätään. Neulo 1 krs lisäämättä.
 
Jatka lisäämistä aina 1. puikon 1. silmukan jälkeen, 2. puikolla ennen viimeistä silmukkaa, 3. puikolla 1. silmukan jälkeen sekä 4. puikolla ennen viimeistä silmukkaa ja neulo kerros jokaisen lisäyskerroksen väliin, kunnes sinulla on 48 silmukkaa. Jossakin vaiheessa lisäämistä on hyvä jakaa silmukat neljälle puikolle. Neulo eteenpäin sileää neuletta 36 krs. Olet tullut peukalonhankaan.

Neulo 1. puikolta 1 silmukka, nosta 7 silmukkaa hakaneulalle peukaloa varten. Käännä työ ja neulo ”takaisinpäin” nurjaa kunnes tulet hakaneulan luo, käännä työ uudestaan ja neulo oikeaa hakaneulaan saakka. Luo 10 uutta silmukkaa peukalon alapuolelle (neuleessa on nyt 51 silmukkaa) ja neulo eteenpäin suljettua neuletta 36 krs, olet tullut sisätumpun alalaitaan.

Tee reikärivi. * kaksi yhteen, langankierto, kaksi yhteen, langankierto *. (Vaihtoehto reikäriville: Neulo 1 krs nurjaa.) Neulo kerros sileää.

Ulompi tumppu
Tee 2 lisäystä, esim. molemmin puolin rannetta (neuleessa on nyt 53 silmukkaa). Tämä tekee ulomman tumpun juuri sen verran isommaksi että se ei kiristä. Neulo eteenpäin sileää neuletta 36 krs. Neulo 1. puikolta 1 silmukka, nosta hakaneulalle 12 silmukkaa ulompaa peukaloa varten. Käännä työ ja neulo ”takaisinpäin” nurjaa kunnes tulet hakaneulan luo, käännä työ uudestaan ja neulo oikeaa hakaneulaan saakka. Luo 8 uutta silmukkaa (neuleessa on nyt 49 silmukkaa) ja neulo eteenpäin suljettua neuletta 36 krs. Neulo viimeisen kerroksen loppuun 2 silmukkaa yhteen juuri ennen viimeistä silmukkaa, jotta sinulla on joka puikolla yhtä monta silmukkaa. Olet tullut ulkotumpun kavennusten alkuun. (Tässä kohtaa on vielä helppoa päätellä enimmät langanpäät tumpun nurjalta, tee se nyt.)

Kavenna 1. puikon 1. silmukan jälkeen ylivetokavennuksina, 2. puikolla ennen viimeistä silmukkaa neulomalla 2 silmukkaa yhteen, 3. puikolla 1. silmukan jälkeen ylivetokavennuksina sekä 4. puikolla ennen viimeistä silmukkaa neulomalla 2 silmukkaa yhteen ja neulo kerros sileää väliin, kunnes sinulla on jäljellä 12 silmukkaa.

Siirrä silmukat kahdelle puikolle (kämmenpuolen silmukat yhdelle ja kämmenselän silmukat toiselle puikolle). Neulo kultakin puikolta 2 ensimmäistä silmukkaa yhteen, neulo myös 2. silmukat yhteen ja tee näille juuri neulotuille ylivetokavennus. Neulo taas puikoilta yhteen ja tee uusi kavennus. Jatka loppuun ja vedä lanka viimeisen silmukan läpi. Päättele lanka piiloon tumpun sisään.

Sisäpeukalo  
Poimi peukalon ympäriltä 20 silmukkaa (mukaanlukien ne hakaneulalla olevat 7s) ja jaa silmukat kolmelle puikolle. Neulo sileää neuletta 19 krs. Kavenna sen jälkeen joka puikolta kunnes jäljellä on 6 s. Päättele vetämällä lanka kahteen kertaan kaikkien silmukoiden läpi ja kiinnitä.

Ulkopeukalo
Huomio! Nyt on viimeinen mahdollisuus päätellä kaikki langanpäät tumpun nurjalla, muuten et pääse niihin käsiksi.
Käännä ensin sisäkinnas peukaloineen paikoilleen ulkokintaan sisään. Ulkopeukalon pituus riippuu langasta ja käsialastasi. Se on helpointa neuloa sisäpeukalon päälle välillä sovittaen. Poimi peukaloa varten 23 s. (mukaanlukien hakaneulan silmukat). Ulkopeukalossa on siis 3 s enemmän kuin sisäpeukalossa. Jaa tällä kertaa silmukat 4 puikolle, se on helpompaa kun sisäpeukalo on koko virityksen sisällä.
Neulo sileää neuletta 20-22 krs. Sovita välillä. Kavenna joka puikolta kunnes jäljellä on 6 s. Päättele vetämällä lanka kahteen kertaan kaikkien silmukoiden jälkeen ja piiloita lanka neulekerrosten väliin. Jos tuntuu tarpeelliselta voit kiinnittää sisä- ja ulkotumput kärjestään parilla pistolla, mutta jos tumput pysyvät kauniisti sisäkkäin se ei ole tarpeen. Jos sisä- ja ulkotumppuja ei kiinnitä, ne saa vedettyä ulos toisistaaan nopeampaa kuivattamista varten.

Oikean käden tumppu tehdään peilikuvana, niin että peukaloiden silmukat nostetaan 2. puikon loppupäästä, niin että puikon viimeistä silmukkaa ei oteta hakaneulalle. Höyrytä valmiit tumput. Jos haluat tumppujen hylkivän likaa ja kosteutta voit käsitellä ne lanoliinilla. Lanoliini on luonnollista villarasvaa, jota myydään kaupoissa jotka myyvät kestovaippoja ja villavaippahousuja.

Variaatioita: Voit käyttää sisälapaseen pehmeämpää lankaa, esimerkiksi merinoa, alpakkaa tai villasilkkiä. Yritä löytää samanpaksuisia lankoja.

Lapasiin voi tehdä pidemmän ja napakammin istuvan resorin. Aloita resori sisälapasen ranteesta, noin 20 krs peukaloreiän alapuolelta. (Sovita ja kokeile!) Neulo 2 oikein 2 nurin neulosta 36 krs. Neulo sen jälkeen 6 kerrosta sileää neulosta, tee reikärivi, 6 krs sileää ja taas 36 krs 2 oikein 2 nurin neulosta. Neulo noin 20 krs ja tee ulomman peukalon reikä.
 

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

No siinähän se ohje on ja minulla on vielä toinen lapanen neulomatta. Olin lämpöjä säätelemässä mökillä ja kokeilin sitä siellä ja hyvin istui käteen. Sen toisen neulomiseen on vähän langan puutetta, mutta voinhan hyvin tehdä toisen värisen sisätumpun.

Kata kirjoitti...

Liisa kokeili myös. Ja käännös lähti eilen testattavaksi Ruotsiin ja Idahoon. :)

Nämähän ovat siitä hyvät että jos on samanpaksuisia lankoja joiden värit ei sovi yhteen, pahimmat voi piiloittaa sisätumppuun.