sunnuntai 23. tammikuuta 2011

8 x neitsytmartyyri

Prosessipiirtäminen ei ehkä ole se ensimmäinen mikä ikonimaalauksesta tulee mieleen, mutta nyt olen harjoittanut sitäkin. Isä Vladin hurskas toive että tekisin 25 esipiirrosta ennen kunkin ikonin maalausta, jää ehkä saavuttamatta, mutta 5 kappaletta on ihan realistinen tavoite.

Kun tajusin että "pojat" valmistuvat hahmotettavissa olevan ajan sisällä, tuli kiire asettaa uudet päämäärät. Vanhin kummityttöni, Kriska Kerkira on tavallaan ikonijonossa ensimmäisenä. Melissa, jonka pyhä on Maria egyptiläinen, olisi seuraavana, mutta Antin mielestä olisi järkevää maalata kahta samantyyppistä ikonia rinnakkain. Neitsytmarttyyri Kerkyran kaveriksi löytyi toinen uskonsa tähden kovia kärsinyt neito, pyhän Evgenia, vakio-lapsenvahtimme Jennin nimikkopyhä.

Viime viikon aikana tuli sitten piirrettyä valtavassa innostuksessa neljä kappaletta kutakin. Korfun nimikkopyhälle, P. Kerkiralle ei löytynyt kunnon esikuvaa, vaan sain käyttää Pyhän Olgan kuvaa. Olga ja Evgenia löytyivät molemmat erinomaiselta nettisivustolta eikonografos.com joka ystävällisesti tarjoaa tulostuskokoisia kuvia yleisön käytöön! Kaksi ensimmäistä piirrosta piirsin sen kokoisiksi kun paperille mahtui, mutta sitten keksin rajata paperille laudan kokoisen ruudun marginaaleineen. Piirsin ensin lyijykynällä, ja kun muodot löytyivät, piirsin päälle Rotring Art Pen´illä. Toiset kavahtavat merkkiä Rotring, se mielletään usein arkkitehtien ja insinöörien kynämerkiksi, mutta Art Penin sketch EF ja F ovat ihan kelpo piitimiä.

Kerkiran kruunu ja huntu hakee edelleen muotoaan. Pukuun tulee paljon erilaisia koristeita, ja hunnun laidassa on värillinen raita. Kuvat ovat tässä siinä järjestyksessä kun ne on piirretty. Kolmas on tehty vahaliitumaisella kynällä. Piirrokset saa isommiksi klikkaamalla.


Oli mukava leikkiä kirjoituksen sijoittelulla ja hakea parasta kirjoitusasua. Evgenian voi kirjoittaa myös Eugenia tai Jevgenia, hän voi olla suomeksi pyhä, kreikaksi hagia ja venäjäksi kai svjati. Kriskan isä pyysi Kerkyralle nimenomaan kreikkalaista kirjoitusasua, Jenni toivoi suomea. Ikonilaudat odottavat jo Tapiolan postissa, mutta aion kuitenkin piirtää vielä ainakin yhden piirroksen kustakin. Voi olla että ehdin enemmänkin, näihin kanhteen ikoniin on tarkoitus tehdä kullattu sädekehä, joten en tiedä mikä on tarkka marssijärjestys.


I have been experimenting with process drawing. Fr. Vladimir told me I should do 25 drawings of each icon before I start to paint, but I guess 5 is better than just one. As I realised St. John and the Pantokrator will get ready sooner or later, I needed to find some new projects. My godchild Kriska will get a virgin martyr Kerkyra and our baby-sitter Jenni a St. Evgenia. I found a excellent site, eikonografos.com with a lot of nice examples to draw from. St. Kerkira however, was not included, so I had to use a St. Olga instead. The drawings are here in the order I drew them, and you can klick them bigger. I guess I´ll do at least one more of each, maybe more. I will have the iconboards arriving at the postoffice tomorrow, but as I will use leaf gold on the halos this time, I´m not sure how to proceed. I will have to wait a week for Anttis advice.
Please, do not copy theese drawings for painting icons. 
They are examples of stages of the process, not perfect drawings!

2 kommenttia:

Pirkko kirjoitti...

Tulee melkein hikka kun katsoo ja lukee tätä. Koko homma on niin hieno, ja sitten kuitenkin, vaikka kuinka mieli tekisi, tiedän, ettei ole minun hommani.
Työniloa maalarille!

Kata kirjoitti...

Kiitos Pirkko!
Muista että olen toistaiseksi vapaamatkustaja, ammattitaitojeni siivellä...

Olen tässä miettinyt, että milloin astuu kuvioon se "verta, hikeä ja kyyneliä" -meininki, mikä aina väistämättä jollain tasolla kuuluu taiteen tekemiseen. Uumoilen että tapahtumaikoni ehkä on jonkinlainen kriittinen raja...