sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Virvon varvon - Celebrating Palm Sunday

Herra hevolla ajeli
Vapahtaja varsallansa
Jersalemin linnan viertä
läpi suuren Lammasportin
ukset kuldaset kumarsi
kansa kaikki karkeloitsi
pajattivat pienet lapset
kukat varvat kannetihin.
Virvon varvon vitsasella
tällä pajulla pajatan.
Emmä sulta palkkaa vaadi,
enkä viikoksi velkua,
hospoti blahoslovikkua!


Tässä virpolorua kaikille, saa ottaa käyttöön ja levittää eteenpäin. Lorua on koostettu perheesämme ainakin kolmen palmusunnuntain ajan. Olemme pyrkineet tuottamaan folkloristisesti ja teologisesti täyttä tavaraa. Runomitta on oikein ja säkeitä on parhaaseen kansanrunotyyliin (intertekstuaalisesti) kierrätetty vanhoista runoista. Pieni hätä tuli käteen kun selvisi, että Jeesus ratsasti kenties Kultaisesta portista, eikä ainakaan Lammasportista. Säe "läpi suuren Lammasportin" oli niin nappiinsa, ettei siitä oikein voinut luopuakaan. Päätin, että espoolaisen tradition mukaan käytettiin Lammasporttia. Se on perusteltua, koska jos joku ortodoksinen, lukutaidoton kansanrunoilija tunsi jonkun Jerusalemin porteista nimeltä, se oli Lammasportti. "Ukset kuldaset kumarsi" on sitten myönnytys tuoreelle tiedolle. Jersalem ei sitten ole kirjotusvirhe vaan kansanomaistus, joka saa mitan svengaamaan oikein. Puhutaanhan kansanrunoissa myös Jortanasta, eli siis Jordanista.

----

On Palm Sunday finnish orthodox children give willow branches decorated with paper flowers or feathers to friends and neighbours, and say a little poem to wish them blessing and good fortune for the future. Sometimes they are given sweets - but it is not a "trick or treat" -kind of thing. In the picture fathers Petri and Miska are blessing the willows.

4 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Kiitos virpomalorusta ja luvasta kuljettaa eteenpäin. Siinä on mahtavaa kerroksisuutta!

Kata kirjoitti...

Selvennykseksi vielä, meillä todellakin harrastetaan kansanrunoja. Tommi laulaa ja soittaa kansanmusiikkia. Jossakin vaiheessa improvisoitiin kalevalamitalla kaiken aikaa, nykyään se on jäänyt vähemmälle, mutta uskoisin että se jäi lapsille alitajuntaan... :)

Michael kirjoitti...

Jag och min familj har varit i den kyrkan, då Alexander höll på att måla ikonerna där. En av de finaste kyrkor jag besökt. Är det din hemförsamling, i så fall kan du skatta dig lycklig. Vår församling har pratat om att resa dit.

Kata kirjoitti...

Vi bor nästan bakom knuten! Välkomna allihopa! Praznik firar vi den 8. och 9. augusti. Dagarna före brukar det vara en träff för ortodoxa barn- och ungdomskörer, Sacred Song. I år blir det småskaligt med bara kören från Hatsina.

Mer bilder på: http://espoonortodoksit.fi/?page_id=107

Och 3d bild på hela kyrkan:
http://www.ortodoksi.net/index.php/Tapiolan_Pyh%C3%A4n_Herman_Alaskalaisen_kirkko